Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Ν. Καβαλάς ενημερώνει τα μέλη του ότι η έκδοση (ΝΕΩΝ) και η θεώρηση (ΑΝΑΝΕΩΣΗ) των παλαιότερων, για το έτος 2025, για όσους δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση με το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας και 50% έκπτωση με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ , θα ξεκινήσει στις 7 Απριλίου 2025 και θα ισχύει έως 30 Νοεμβρίου 2025, σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 4628/01-04-2025 (ΑΔΑ:ΡΠΔΦ46ΝΛ2Α-4ΞΕ) διευκρινιστική εγκύκλιο της Δ/νσης Πολιτικών Ατόμων με Αναπηρία  ΑΜΕΑ-Τμήμα Ατόμων με Αναπηρία, του Υπουργείου Kοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΔΕΛΤΙΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΜΕΑ ΕΤΟΥΣ 2025

1. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας (φωτοτυπία)

2. Φωτοτυπία γνωμάτευσης ΚΕΠΑ σε ισχύ με αναπηρία 67 % και άνω, ή απόφαση Δ/ντη του ασφαλιστικού φορέα ή φωτοτυπία βεβαίωσης χορήγησης επιδόματος ΟΠΕΚΑ ή Ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, σε ισχύ με την σήμανση II ή ΙΙΙ

3. Φωτοτυπία του τελευταίου εκκαθαριστικού Εφορίας, εκτός των ολικά τυφλών κα όσων επιθυμούν μόνο υπεραστικές μετακινήσεις. 

4. 2 πρόσφατες φωτογραφίες  σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς του δελτίου

 

Η κατάθεση των δικαιολογητικών θα γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία του δικαιούχου ή από εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο, με την προσκόμιση της εξουσιοδότησης και την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας.

 

Η έκδοση δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ για νέους δικαιούχους, θα γίνεται αποκλειστικά από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας, και ειδικότερα στο Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον τρίτο όροφο στο γραφείο 367 της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ενώ η ανανέωση μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα ΚΕΠ.

 

https://www.kavalapost.gr/kinonia/330937/pe-kavalas-ayta-einai-ta-dikaiologitika-gia-tin-ekdosi-kai-ananeosi-ton-deltion-kykloforias-amea/?fbclid=IwY2xjawJgZslleHRuA2FlbQIxMQABHjI8c4drZjTdDwW_L7-_atqpg1TCt3xbwUHJ_-_mHTKONIhWpOJlwb4NuN3v_aem_BmAuGj30KvzIIaD--TzcEw

 

 

 

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΕΑ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

                  

        Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα Μπορεί να είναι εικόνα 15 άτομα, πλήθος, οδός και κείμενο

  

Η υπηρεσία της ΕΣΑμεΑ «Διεκδικούμε Μαζί» έχει λάβει πολλά αγωνιώδη μηνύματα από άτομα με αναπηρία, χρόνιες ή/σπάνιες παθήσεις, που αναρωτιούνται σχετικά με την πληρωμή των επιδομάτων τους μέσω προπληρωμένης κάρτας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, από τις 15 Μαρτίου και εξής.

Η ΕΣΑμεΑ ενημερώνει ότι για μια ακόμη φορά τα αναπηρικά επιδόματα ΔΕΝ θα δίνονται με προπληρωμένη κάρτα και εξαιρούνται ρητά σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 4 του νόμου 5178/2025:

«4. Επιδόματα, βοηθήματα και παροχές σε χρήμα που δεν καταβάλλονται σε λογαριασμούς της παρ. 1 μέσω της προπληρωμένης κάρτας είναι τα εξής: 

α) Για επιδόματα, βοηθήματα και παροχές σε χρήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Κ.Α.: 

αα) το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α`85), 

αβ) τα αναπηρικά επιδόματα, 

αγ) το επίδομα ομογενών προσφύγων του άρθρου 5 του ν.δ. 57/1973 (Α`149), 

αδ) το επίδομα στέγασης του άρθρου 3 του ν. 4472/2017 (Α`74), (….)». 

Παράλληλα η παράγραφος 5 εξαιρεί από την καταβολή μέσω προπληρωμένης κάρτας όλων των επιδομάτων «Τα άτομα με οπτική αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω που διαθέτουν γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών σε ισχύ εξαιρούνται από την καταβολή μέσω προπληρωμένης κάρτας».

Η καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων θα συνεχιστεί ως ισχύει. Από τον Αύγουστο του 2022 που πρώτη φορά διοχετεύτηκε στον Τύπο ως πληροφορία ότι θα ξεκινήσει η καταβολή των επιδομάτων μέσω προπληρωμένων καρτών, η ΕΣΑμεΑ είχε παρέμβει με έγγραφό της προς τον πρωθυπουργό ζητώντας την εξαίρεση των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες/ ή και σπάνιες παθήσεις.

Την Κυριακή 23 Φεβρουάριου 2025 πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση και κοπή της βασιλόπιτας του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Καβάλας στο ξενοδοχείο Lucy, την βασιλόπιτα ευλόγησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ι.Μ. Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανος. Η συμμετοχή των μελών ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έδωσε μία ιδιαίτερη χροιά στο όλο διαδικαστικό της ημέρας.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης διαβάστηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός και τα πεπραγμένα του συλλόγου της χρονιάς που πέρασε. Παράλληλα ανακοινώθηκαν διάφορα θέματα και εξελίξεις νέων νομοσχεδίων ευνοϊκών προς τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους. Στην συνέχεια απονεμήθηκαν έπαινοι στους εργαζομένους της γραμματείας των επιτροπών ΚΕΠΑ Καβάλας για τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιους πάσχοντες και τις οικογένειες τους.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, η βουλευτής Ν.Δ Καβαλάς κ. Δεληκάρη Αγγελική.
Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ,ο Υπ. Μεταναστατευτικής πολιτικής κ. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος δεν μπόρεσε να παραστεί, έστειλε όμως τους θερμούς χαιρετισμούς για την εκδήλωση μας καθώς επίσης ο κ . Πασχαλίδης Ιωάννης εκπροσωπήθηκε από τον κ. Αποστολίδη ο οποίος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του βουλευτή και μας χάρισε το βιβλίο με Τίτλο: 100 χρόνια Μετά Οι πρόσφυγες του 1922 και η δημιουργία της νέας Ανατολικής Μακεδονίας. Επίσης, Ο δήμαρχος Δ. Καβάλας κ. Μουριάδης Θεόδωρος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημητριάδης Ανέστης, η πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών κατά του καρκίνου κ. Γκουλούση Σταυρούλα, η πρόεδρος του συλλόγου Πνοή κ. Χατζηβαρίτη Ιωάννα, ο Γενικός γραμματέας ΚΟΙΣΠΕ Καβάλας κ. Αντώνης Κώστας, από το κέντρο κοινότητας του Δήμου Καβάλας κ. Πιστόλα Αναστασία και τον κ. Πατέλη Γεώργιο, τον κ. Κούτρα Κωνσταντίνο από το Νοσοκομείο Καβάλας, εκπρόσωποι συλλόγων ΑμεΑ από την περιφέρεια μας.
Ο σύλλογος και το Δ.Σ. ευχαριστεί για ακόμη μία χρονιά το ξενοδοχείο Lucy, την διοίκηση και τους εργαζομένους του.
Τους χορηγούς: των μονάδων αιμοκάθαρσης Ακέσιος Α.Ε και ιδιαίτερα τον κ. Σταυρουλάκη Γεώργιο, την εταιρεία Σταματιάδης ΙΚΕ και ιδιαίτερα την κ. Σταματιάδου Αθηνά, τους Φούρνους Φελλαχίδη για την ευγενική δωρεά των εδεσμάτων, το αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας τον πρόεδρο του κ. Μακρογιαννίδη Ευστράτιο τον Αντιπρόεδρο κ. Ζαφειρόπουλο Χρήστο και το Δ.Σ για την παροχή λεωφορείου καθώς και την κ. Κατερίνα Κόκκινου που πραγματοποίησε εθελοντικά το δρομολόγιο, για την μετακίνηση των μελών μας στην εκδήλωση. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά το <<Kavala Tours>> και τον ιδιοκτήτη του κ. Κιουρτσόγλου Παναγιώτη για την ευγενική χορηγία δύο ολοήμερων εκδρομών. Επίσης, την διερμηνέα νοηματικής γλώσσας κ. Καραμανλή Σταυρούλα, τα Μ.Μ.Ε. για την κάλυψη της εκδήλωσης, όλα τα καταστήματα που προσέφεραν δώρα στην εκδήλωση μας, και ιδιαίτερα τα Άνθη φυτά Ανθογραφίες για την υπέροχη σύνθεση φυτών που μας προσέφερε. Τους εθελοντές, τα κορίτσια της γραμματείας την Άννα, τη Σταυρούλα, και τη Βίκυ και όλους όσους βοήθησαν στην θετική έκβαση της. Καθώς και το φίλο Βαγγέλη Ευαγγελίδη για τα φωτογραφικά στιγμιότυπα. Να είμαστε γεροί και του χρόνου, χωρίς απώλειες.
 
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ AMEA N. ΚΑΒΑΛΑΣ 2025 NOMAPXIAKOZZYMOTOIAMCA ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΕΥΛΛΟΓΟΣ AMEA ΝΟΜΟΥΚΑΠΑΛΑΣ NOMOY ΚΑΒΑΛΑΣ"
 
 Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που μελετούν, πίνακας, εξέδρα και κείμενο       Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα και πίνακας
 
Μπορεί να είναι εικόνα 16 άτομα και πλήθος
 

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος Α.μεΑ. Ν. Καβάλας προσκαλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση εκλογοαπολογιστικού χαρακτήρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 10:30 π.μ. στο ξενοδοχείο Lucy (Αίθουσα Ορφέας, Παραλία Καλαμίτσας). Η ώρα προσέλευσης για τα μέλη είναι 10:15 π.μ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα ακολουθήσει η κοπή της βασιλόπιτας στις 11:45 π.μ. Όσοι εκπρόσωποι φορέων της πόλης επιθυμούν, μπορούν να παρευρεθούν. Ιδιαίτερες προσκλήσεις δεν θα αποσταλούν.

Την τροποποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης επιλεξιμότητας για το πρόγραμμα στεγαστικών δανείων προς φυσικά πρόσωπα «Σπίτι μου ΙΙ» ζητά με επείγουσα επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η ΕΣΑμεΑ (επισυνάπτεται), μετά από διαμαρτυρίες ατόμων με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις από όλη τη χώρα.

Το πρόγραμμα ΔΕΝ έχει διακριτά αυξημένα εισοδηματικά όρια για άτομα με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους, ούτε αυξημένη επιδότηση των τόκων, όπως συμβαίνει για τρίτεκνους ή πολύτεκνους.

Η συμπερίληψη της αναπηρίας είναι επιβεβλημένη σε κάθε Πρόγραμμα της Στεγαστικής Στρατηγικής με διακριτό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., η οποία καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών, εάν ληφθεί υπόψη το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους. Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη και Κοινωνικής Συνοχής Σ. Ζαχαράκη, την ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της υπ’ αρ. 189973ΕΞ 2024/16.12.2024 «Κριτήρια αξιολόγησης της επιλεξιμότητας για το πρόγραμμα στεγαστικών δανείων προς φυσικά πρόσωπα ¨Σπίτι μου ΙΙ¨, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και καθορισμός της διαδικασίας διάθεσης κεφαλαίων στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. και τα Πιστωτικά Ιδρύματα», στο άρθρο 3 «Κριτήρια Επιλεξιμότητας και Δικαιούχοι του Προγράμματος», ώστε να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και να συμπεριληφθούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους στην επιδότηση του επιτοκίου κατά 50% καθ’ όλη τη διάρκεια του Δανείου από το εθνικό σκέλος του Π.Δ.Ε. του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών/φορέας χρηματοδότησης.

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025, ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Ν. Καβάλας και το Δ.Σ. του είχαν την τιμή να υποδεχθούν την ηγεσία της Αστυνομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ), με επικεφαλή τον νέο Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή κ. Τσιάρα Λάμπρου και τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Νομού Καβάλας κ. Σιμούδη Κωνσταντίνο. Η συνάντηση αυτή ήταν μια ευχάριστη ευκαιρία για γνωριμία και αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Αστυνομικών Διευθυντών της Περιφέρειας μας και του Νομού Καβάλας, καθώς και των εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Καβάλας και της ΠΟΜΑμεΑ Α.Μ.Θ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που ήταν σύντομη αλλά ουσιαστική, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την προσβασιμότητα και τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία στο δομημένο περιβάλλον, τόσο στην πόλη της Καβάλας όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ένα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν η ανάγκη για διατήρηση και ενίσχυση της αστυνόμευσης στις υποδομές προσβασιμότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση των ελεύθερων ραμπών και την εξασφάλιση της ανεμπόδιστης διέλευσης των οδηγών όδευσης τυφλών στην πόλη μας.
Αναφέρθηκε επίσης η ιδιαίτερη σημασία της απομάκρυνσης των παρκαρισμένων δίτροχων και τετράτροχων οχημάτων, καθώς και άλλων εμποδίων (σταθερών και κινητών) που περιορίζουν την ελευθερία κίνησης των ατόμων με αναπηρία. Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην ανάγκη αυστηρότερης τήρησης της νομοθεσίας για την προστασία των θέσεων στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, οι οποίες πρέπει να είναι προσβάσιμες και ελεύθερες για τα άτομα που τις έχουν ανάγκη, χωρίς να καταλαμβάνονται από άλλα οχήματα. Η συνάντηση έκλεισε με την αμοιβαία υπόσχεση για συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία στην περιφέρεια μας. Οι εκπρόσωποι των ΑμεΑ ευχήθηκαν στους αξιωματικούς καλή θητεία και δύναμη στο έργο τους, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας αυτής για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της ισότιμης πρόσβασης για όλους.
 
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και κείμενο

Στην ημερίδα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την υλοποίηση του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού χαιρέτησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στην Τρίτη 14 Ιανουαρίου. Στην έναρξη χαιρέτησαν επίσης οι υπουργοί κ.κ. Α. Σκέρτσος και Σ. Ζαχαράκη καθώς και ο γενικός γραμματέας Κοιν. Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Π. Πρόδρομος.

Από την ΕΣΑμεΑ μίλησαν επίσης στο πάνελ «Ο Προσωπικός Βοηθός στην πράξη και το επάγγελμα του Προσωπικού Βοηθού» η κ. Κ. Θεοδωρακάκη, μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΕΣΑμεΑ και γενική γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ) και ο κ. Δ. Λογαράς, επιστημονικό στέλεχος ΕΣΑμεΑ, στο πάνελ «Το δικαίωμα στην Ανεξάρτητη Διαβίωση».

Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε (ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται): Το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού είναι ένα πρόγραμμα πυλώνας, θεμέλιο της πολιτικής για την ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα για τα άτομα με αναπηρία, που η κοινωνία είχε ανάγκη να θεσπίσει.

Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού με τις επιφυλάξεις που εκφράσαμε και κατά τη διάρκεια της ομάδας εργασίας όταν καταρτιζόταν η σχετική νομοθεσία. Με την υπουργό κ. Ζαχαράκη συζητήσαμε πολλές φορές ότι πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη πολιτική για την συμπερίληψη και την ανεξάρτητη διαβίωση για τα άτομα με αναπηρία στην κοινότητα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η χώρα έχει ανάγκη μιας ολοκληρωμένης Στρατηγικής και μιας πολιτικής για την εφαρμογή της για τη συμπερίληψη και τη διαβίωση στην κοινότητα. Τα στάδια για αυτό είναι συγκεκριμένα: είναι η ανεξάρτητη διαβίωση, η υποστηριζόμενη διαβίωση και η αυξημένης φροντίδας διαβίωση στην κοινότητα, ώστε όλα τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους μέχρι την ουσιαστική ανάσχεση έως διακοπή της ζήτησης για ιδρυματοποίηση.  Παράλληλα χρειάζεται μία εντελώς επικαιροποιημένη αλλαγή στροφής στην πολιτική για την αποϊδρυματοποίηση που χρήζει προσοχής και εξατομικευμένης παρέμβασης. Εμείς ως ΕΣΑμεΑ θα εργαστούμε θεσμικά με όλους τους αρμοδίους

Σχετικά με την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα προόδου του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού έχουμε τονίζει ότι χρειάζεται αφενός απλούστευση των διαδικασιών και αφετέρου ο Προσωπικός Βοηθός να αποκτήσει χαρακτηριστικά επαγγέλματος. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρω σχετικά με τη διάκριση μεταξύ Βοηθού και Φροντιστή. Η διάκριση είναι η εξής: Ο βοηθός εργοδοτείται και κατευθύνεται από το ίδιο το άτομο με αναπηρία ώστε ο τελευταίος να ασκήσει ανεμπόδιστα το δικαίωμα στην προσωπική επιλογή, για να ισοτιμήσει τη σχέση του με τον κοινωνικό περιβάλλον και να πάψει να βρίσκεται στο έλεος και στην ανάγκη της οικογένειας ή άλλου περιβάλλοντος. Ο φροντιστής παρέχει στήριξη και φροντίδα και λειτουργεί βάσει πρωτοκόλλου, γιατί το άτομο με αναπηρία δεν δύναται να τον κατευθύνει. Πρόκειται για ουσιώδη και βασική διαφορά!». Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι στο πλαίσιο της ανεξάρτητης διαβίωσης πρέπει να σταματήσει η διακοπή του αναπηρικού επιδόματος στο άτομο με αναπηρία όταν εργάζεται, καθώς το επίδομα δίνεται λόγω του επιπρόσθετου κόστους διαβίωσης που επιφέρει η αναπηρία και το οποίο δεν μειώνεται με την εργασία- «Αντιθέτως το επίδομα γίνεται παγίδα».

Η κ. Θεοδωρακάκη επισήμανε: «Είναι απαραίτητο στο πρόγραμμα να διαχωριστούν οι ανάγκες ανάλογα της αναπηρίας, είναι διαφορετική η κινητική αναπηρία από την νοητική κλπ. Ο προσωπικός βοηθός χρειάζεται εκπαίδευση πριν από τις κατευθύνσεις που θα λάβει από το άτομο με αναπηρία. Στόχος μας είναι η ανεξάρτητη διαβίωση ώστε να μην μας βλέπει η κοινωνία ως συγκινητική ιστορία ή ως ήρωες. Παράμετροι της ανεξάρτητης διαβίωσης είναι η ύπαρξη του προσωπικού βοηθού , η εργασία του ατόμου με αναπηρία, η ύπαρξη στέγης, η προσβασιμότητα εντός σπιτιού και εκτός κλπ.».

Από την πλευρά του ο κ. Λογαράς στην παρέμβασή του για την Ανεξάρτητη Διαβίωση μεταξύ άλλων τόνισε ότι «αναφορικά με το δικαίωμα στην ανεξάρτητη διαβίωση, αυτό γίνεται σεβαστό όταν τα άτομα με αναπηρία διαθέτουν όλα τα απαραίτητα μέσα που τους επιτρέπουν να έχουν επιλογή και έλεγχο στη ζωή τους και να λαμβάνουν τις αποφάσεις που τα αφορούν. Η προσωπική αυτονομία και ο αυτοπροσδιορισμός είναι στενά συνυφασμένες με την ανεξάρτητη διαβίωση, και περιλαμβάνουν όλες τις δράσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη της προσωπικότητας και την ταυτότητα του ατόμου, ενώ το δικαίωμα στη συμπερίληψη στην κοινότητα σχετίζεται με την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή στην κοινωνία και προϋποθέτει την πρόσβαση τόσο σε όλες τις υπηρεσίες που είναι ανοιχτές στο κοινό όσο και σε εξατομικευμένες υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία».

Το βίντεο από την εκδήλωση https://www.youtube.com/watch?v=ZgVcfzj1rYM 

Μετά τη διεκδίκηση και τις πιέσεις της ΕΣΑμεΑ οι οικογένειες με μέλη άτομα με αναπηρία, χρόνιες ή/και σπάνιες παθήσεις λαμβάνουν μεγάλο ποσοστό επιχορήγησης (80%), εάν ενταχθούν ως ωφελούμενοι στο νέο «Εξοικονομώ 2025», για το οποίο οι αιτήσεις ξεκινούν σήμερα και θα υποβάλλονται μέχρι τις 20 Μαρτίου μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Προγράμματος https://exoikonomo2025.gov.gr.

«Ως οικογένειες με μέλος/μέλη ΑμεΑ στο πρόγραμμα λαμβάνονται υπ’ όψιν ο αιτών, ή ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα (ελάχιστο αποδεκτό ποσοστό αναπηρίας 67% βάσει ΚΕΠΑ ή κατά περίπτωση από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης/γνωμάτευσης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της)».

Δικαιούχοι για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ 2025» είναι όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους κύριες κατοικίες αλλά και όσοι μισθώνουν την κύρια κατοικία τους και ειδικότερα όσοι αποδεικνύουν την ύπαρξη μισθωτηρίου συμβολαίου, με διάρκεια υπολειπόμενης ισχύος μίσθωσης τουλάχιστον επτά ετών κατά την αίτησή τους στο πρόγραμμα.

Στις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται:

  • αντικατάσταση κουφωμάτων,
  • τοποθέτηση-αναβάθμιση θερμομόνωσης,
  • αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης,
  • σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),
  • λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είναι η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smarthome) και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες).

Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι;

Οι ωφελούμενοι διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες με βάση το εισόδημα τους. Το ποσοστό επιχορήγησης των ωφελούμενων διαμορφώνεται ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία ανήκουν και την ένταξη τους σε κάποια από τις ειδικές κατηγορίες. Οι ειδικές κατηγορίες περιλαμβάνουν τους πληγέντες φυσικών καταστροφών των περιοχών της Θεσσαλίας και τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου και της Σάμου, τις οικογένειες με μέλος ή μέλη με αναπηρία και τις οικογένειες με τρία εξαρτώμενα τέκνα.

Κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα συγκεντρώνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και απευθύνεται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ). Κατόπιν, κατά το διάστημα υποβολής αιτήσεων, συμπληρώνει την αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος.

Η υποβολή της αίτησης, η παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ανακαίνισης, καθώς και οι ενέργειες για την ολοκλήρωση του έργου, γίνεται από τους δυνητικά ωφελούμενους υποχρεωτικά σε συνεργασία με Τεχνικό Σύμβουλο της επιλογής τους.

Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο το πληροφοριακό σύστημα υποβολής των αιτήσεων θα παραμένει ανοιχτό, θα διενεργηθεί έλεγχος των στοιχείων που εισήχθησαν. Εφόσον διασταυρωθεί η εγκυρότητα τους, οι αιτήσεις θα βαθμολογούνται, βάσει συγκεκριμένου κριτηρίου, λαμβάνοντας σειρά κατάταξης. Με τον τρόπο αυτό θα καταρτίζονται οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης. Με το πέρας της περιόδου ενστάσεων και την οριστικοποίηση των πινάκων κατάταξης, θα εκδίδεται η απόφαση υπαγωγής στο Πρόγραμμα για τις εγκεκριμένες αιτήσεις στο πλαίσιο των αντίστοιχων πόρων. Οι αιτήσεις, οι οποίες δε θα λάβουν απόφαση υπαγωγής, διατηρούν τη θέση τους στους πίνακες κατάταξης ως επιλαχούσες.

Τα έργα των Ωφελούμενων θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα οκτώ μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Στο «Εξοικονομώ 2025» δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο υπάρχουν δύο κατηγορίες που με βάση το εισόδημα καθορίζεται και το ποσοστό επιχορήγησης. Στην πρώτη περιλαμβάνονται όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ και στην δεύτερη όσοι έχουν ατομικό εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ και οικογενειακό πάνω από 10.000 ευρώ. Τα άνω εισοδήματα προκύπτουν από την φορολογική δήλωση του 2023.

Αναλυτικά η Προκήρυξη του «Εξοικονομώ 2025» (Β’ 6970/2024).

 Ο Οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ 2025» (Β’ 6970/2024) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Επείγουσα επιστολή (επισυνάπτεται) στη Βουλή απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, για την τροπολογία για την απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατηγορίας συνταξιούχων (όσοι λάμβαναν ή θα μπορούσαν να λαμβάνουν δυνητικά το ΕΚΑΣ), ζητώντας να διευρυνθούν τα κριτήρια, καθώς τόσο το ηλικιακό όριο των 65 ετών, όσο και το ποσοστό αναπηρίας 80%, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικές ανάγκες των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία, οι οποίοι παίρνουν σύνταξη σε ηλικίες κάτω των 65 ετών και ποσό σύνταξης ανάλογο με το ποσοστό αναπηρίας τους.
Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω ανικανότητας με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,9% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,9% χορηγείται μόλις το 50% αυτής: Είναι εμφανές ότι είναι οι πλέον αδικημένοι!
Για τη σε κάποιο βαθμό αποκατάσταση αυτής της αδικίας η ΕΣΑμεΑ ζητά από την απαλλαγή στη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, να συμπεριληφθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω και χωρίς ηλικιακό όριο.
 
Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024, ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Ν. Καβάλας είχε την τιμή να παραστεί στην εκδήλωση του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Ελευθερούπολης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη θερμή υποστήριξη του Δήμου Παγγαίου και της Υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», στο χώρο του ΚΑΠΗ Ελευθερούπολης. Η όμορφη και ζεστή αυτή εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), αναδεικνύοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Την εκδήλωση προλόγισε η Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Α.Μ.Θ. και Υπεύθυνη του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων, καθώς και Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Όλγα Αμπατζιά. Η εκδήλωση τιμήθηκε με την παρουσία σημαντικών προσώπων, όπως:
Ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης,Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Γεώργιος Καλλινικίδης, Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Ζωή Απαζίδου, Ο Αντιδήμαρχος κατά τόπο για την Δημοτική Ενότητα Ελευθερούπολης, Κώστας Τσάκαλος,Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Καλλινικίδης, Η Προϊσταμένη του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Παγγαίου, Ζωή Θωμαΐδου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δόθηκε η ευκαιρία για μια γόνιμη συζήτηση με θετικό πρόσιμο σχετικά με ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, τους χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Επιπλέον, αναλύθηκαν οι πρωτοβουλίες του Δήμου Παγγαίου για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, την αναβάθμιση της καθημερινότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, κάτι που ο Δήμος παγγαίου τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα. Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Ν. Καβάλας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες για την πρόσκληση , καθώς και σε όλους τους συμμετέχοντες για την πολύτιμη παρουσία και τη σημαντική συμβολή τους στην ενίσχυση των δικαιωμάτων και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία.
 
Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα
Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, άτομα που μελετούν και βιολί Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα και πίνακας

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του Νομαρχιακού συλλόγου ΑμεΑ ν. καβαλάς και της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας με τον εντεταλμένο σύμβουλο του Δήμαρχου δήμου καβαλάς κ. Τσεκμέζογλου Σωτήρη. Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα και ζητήματα της καθημερινότητας η συζήτηση διεξήχθη σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, με έμφαση στη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων. Ο Σύλλογος εξέφρασε τις ανάγκες και τις προτάσεις του, ενώ ο κ. Τσεκμέζογλου δεσμεύτηκε για τη δρομολόγηση ενεργειών που θα προάγουν την ισότιμη πρόσβαση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κ. Τσεκμέζογλου προτεραιοποιήθηκαν οι ανάγκες που χρήζουν βελτιώσεων της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία και λοιπούς εμποδιζόμενους συνδημότες μας. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό και φιλικό κλίμα και δόθηκε η υπόσχεση της άμεσης επικοινωνίας και διευθέτησης στο μέτρο του δυνατού των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και κείμενο